home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Το ευλογημένο μαστιχόδενδρο
23 Φεβρουαρίου 2013  
0 σχόλια
 

                     

 

Η φημισμένη μαστίχα. Ένα δώρο Θεού που ευδοκιμεί στην Χίο.

Το μαστιχόδενδρο στην χώρα μας , μόνο στην Χίο χαρίζει τα πολύτιμα και μυρωδάτα δάκρυα του. Οι σχίνοι υπάρχουν σε πολλές χώρες της Μεσογείου, η καλλιέργεια του όμως περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Χίο. Η παραγωγή της μαστίχας  γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού. Στο νότιο κομμάτι της Χίου τα ξερά και ζεστά καλοκαίρια επιτρέπουν στην μαστίχα να στεγνώσει, διότι αν ή μαστίχα βραχεί πριν ωριμάσει καταστρέφεται.

Οι σχίνοι κλαδεύονται κάθε χρόνο για να παίρνουν ένα συγκεκριμένο σχήμα και να διευκολύνονται οι εργασίες. Πριν ξεκινήσει το μάζεμα πρέπει να καθαριστεί και να σκουπιστεί καλά ο χώρος κάτω από το δέντρο, το λεγόμενο τραπέζι και έπειτα να στρωθεί κοσκινισμένο ασπρόχωμα για να πέσει το μαστίχι. Έπειτα χαράσσεται ο κορμός, τα μεγάλα κλαδιά με το κεντητήρι και από τις πληγές των δέντρων τρέχει η μαστίχα. Μαζεύεται τις πρώτες πρωινές ώρες, προτού ζεστάνει ο ήλιος και την λιώσει. Μετά το μάζεμα γίνεται το κοσκίνισμα της μαστίχας για να ξεχωρίσει από τα φύλλα και το χώμα. Στη συνέχεια πλένεται καλά μέσα σε νερό με σαπούνι και απλώνεται για να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει καθαρίζεται καλά ο κάθε κόκκος με μαχαίρι. Στην συνέχεια η ΕΜΧ συγκεντρώνει το σύνολο της παραγωγής , το επεξεργάζεται, το συσκευάζει και  εμπορεύεται διεθνώς το μαστιχέλαιο, το μαστιχόνερο και την σκόνη μαστίχας.

 

                                                     

 

Η πασίγνωστη τσίχλα ΕΛΜΑ η οποία παράγεται με τον συνδυασμό σκληρών και μαλακών δακρύων για να μην κολλάει στα δόντια και να μασιέται εύκολα.

Το γλυκό υποβρύχιο αλλά και  λουκούμια, λικέρ και λάδι μέχρι και σάλτσες φτιάχνονται με μαστίχα.

Με την σκόνη μαστίχας μπορούμε να αρωματίσουμε γλυκά και φαγητά και χαρίζει στην κουζίνα μας ένα ευωδιαστό άρωμα.

Το μαστιχέλαιο είναι το αιθέριο έλαιο από την απόσταξη φυσικής μαστίχας. Δεν πικρίζει, έχει πολύ δυνατό άρωμα και ενσωματώνεται πολύ καλά σε κάθε μίγμα που προστίθεται.

Το μαστιχόνερο έχει λιγότερο άρωμα από το μαστιχέλαιο και χρησιμοποιείται όπως το ανθόνερο.

Οι κρύσταλλοι της μαστίχας δίνουν ένα έντονο άρωμα στα φαγητά και στα γλυκά μας. Για να τους χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τους κοπανήσουμε πολύ καλά σε ένα γουδί ώσπου να γίνουν σκόνη. Για να μην κολλήσουν οι κρύσταλλοι στο γουδί μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι ή λίγο ζάχαρη, ανάλογα με το που θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε.

              

                            

 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (25)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future